Voorkómen van ziekteverzuim. Perspectief van werkgevers en werknemers
In dit onderzoek is gevraagd aan werkgevers en werknemers wat zij zelf kunnen doen om ziekteverzuim te voorkomen. Werkgevers bieden verschillende activiteiten aan om gezond werken te stimuleren. Ook helpen ze werknemers als er problemen zijn. Wanneer mensen thuiswerken, nemen werkgevers andere maatregelen, zoals een onderzoek van de thuiswerkplek. Werknemers geven aan dat het helpt als zij weten wat de voordelen van preventieve activiteiten zijn. Ook vinden ze het belangrijk dat die activiteiten leuk zijn om te doen. Werkgevers geven aan dat er een paar belangrijke voorwaarden zijn om verzuim te voorkomen. Zo is het nodig dat werkgevers genoeg kennis en vaardigheden hebben om met verzuim om te gaan. Daarnaast vinden ze het belangrijk dat er een open en veilige cultuur is, waarin mensen makkelijk kunnen praten over hun gezondheid en problemen. Zowel werkgevers als werknemers vinden dat werknemers ook zelf verantwoordelijkheid moeten nemen. Zij moeten goed voor hun eigen gezondheid zorgen en zorgen voor een gezonde werkplek. Als er problemen zijn, is het verstandig dat de werknemer en de leidinggevende daar samen open en vertrouwelijk over praten. Organisaties die meer willen doen aan verzuimpreventie, kunnen ideeën en praktische tips uit deze handreiking halen. Bijvoorbeeld over de randvoorwaarden die nodig zijn om verzuim te voorkomen en de motiverende aspecten die hierbij kunnen helpen.
Jaar van uitgave:
2025
Auteurs:
Femke AbmaEsmee Bosma
Karin Proper
Bette Loef
Onderzoeksproject:
Verzuimpreventie in beeld: onderzoek naar kennis rond preventie van ziekteverzuim
